Hvordan låne uten sikkerhet

13 mars 2022
Maria Laugesen

editorial

Et lån uten sikkerhet kan være attraktivt for mange. Men hva betyr det egentlig, og hvordan er det mulig å låne uten sikkerhet? Det kan du bli klokere på her.

Hva betyr lån uten sikkerhet

Selvom det kanskje ikke høres positivt ut å låne uten sikkerhet, så betyr det faktisk noe helt annet. Det er nemlig slik at du ved f.eks. et boliglån stiller sikkerhet i fast eiendom, altså det huset som du kjøper eller lignende. Det er bankens forsikring om at du har noe av verdi dersom du ikke klarer å betale tilbake lånet.

Lån uten sikkerhet betyr altså at du ikke må stille garanti i fast eiendom som bolig eller båt. Det gir større frihet for deg fordi du ikke er avhengig av å kunne dette, og det er en fordel for mange. Du må dog være oppmerksom på at dette også medfører en større risiko for långiver, og derfor ser man ofte litt høyere kostnader på slike lån.

lån

Hvordan ta opp lån uten sikkerhet

Et forbrukslån er en vanlig lånetype uten krav om å stille sikkerhet, og her kan du ofte låne beløp mellom et par tusen kroner og helt opptil 5-600.000 kr. Det avhenger selvfølgelig av din økonomi hva du har av muligheter, og hvilke vilkår du kan få. 

Når du søker om et forbrukslån vil långiver foreta en kredittvurdering for å sikre at du faktisk har råd til å låne, og for å redusere risikoen for dårlige betalere. Det er deres sikkerhet, og derfor krever de altså ikke at du stiller garanti i fast eiendom. 

Det betyr også at forbrukslån er veldig fleksible, og du selv velger hva du skal bruke pengene på. Det kan være alt fra tilskudd til ny bil, oppussing av bolig, hjelp til å betale regninger eller noe helt annet som du trenger.

Flere nyheter