Roboter entrer sakte men sikkert våre hverdager

11 august 2019
Mathias Bjelland
Roboter entrer sakte men sikkert våre hverdager

Er frykten for kunstig intelligens berettighet?

Få emner er blitt mer debattert de siste årene enn kunstig intelligens. Konseptet som faktisk først ble alvorlig diskutert på 50-tallet har kommet til overflaten igjen etter at computerne virkelig har økt sin maskinkraft. Aldri før har datamaskinene vært kraftigere, og mange frykter å miste jobben. Men er egentlig frykten for dette berettighet?

Det er ikke noe enkelt spørsmål å besvare, men ser vi på historien, så har lignende teorier dukket opp mange ganger før. For eksempel gjorde nytt produksjonsutstyr under den industrielle revolusjon at vi virkelig fikk opp øynene for hvordan maskinene i realiteten kunne ta våre jobber – men allikevel begynte vi å jobbe med dem i stedet for mot dem!

Jobb side om side med kunstig intelligens

Spørsmålet en bør stille seg er derfor ikke om kunstig intelligens vil ta din jobb, men heller hvordan du effektivt kan jobbe sammen med kunstig intelligens for å levere de beste resultatene. I henhold til produksjonsutstyr, så kan det for eksempel godt hende at dette vil bli automatisert til den grad at mennesker ikke trengs for å operere maskinene.

Allikevel er sannsynligheten høy for at mennesker fortsatt må reparere, programmere, og videreutvikle maskinene. Vi er simpelthen ikke der at kunstig intelligens kan ta vare på seg selv enda. Før vi kommer dit, så må vi som jobber med produksjonsutstyr og andre ting som kan bli automatisert tilpasse oss nåtid. For nå er dette å skaffe oss kvalifikasjonene for de tidligere nevnte oppgavene. 

Teknologien kan virke skremmende på oss mennesker, spesielt når jobbene våre blir snakket om som om de var i fare. Allikevel er det beste vi kan gjøre å spille på lag med teknologien. Jobber du blant annet med produksjonsutstyr er det stor sannsynlighet for at du i fremtiden vil kode, programmere, og reparere, fremfor å nødvendigvis operere!

Flere nyheter